EKOSCHEMAT „Dobrostan dla zwierząt”. Dodatkowe pieniądze dla hodowców bydła z QMP – TYLKO DO 16 CZERWCA
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, jako administrator systemu jakości QMP (Quality Meat Program) informuje o możliwości uzyskania wsparcia dla rolników utrzymujących bydło w standardzie QMP w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt”.
System QMP jest bardzo dobrym narzędziem pozwalającym na promocję polskiej wołowiny, zarówno w kraju jak i za granicą, jako mięsa produkowanego w sposób zrównoważony, w wyższym dobrostanie i obniżonym zużyciu antybiotyków, a w najbliższym czasie jako wołowiny niskoemisyjnej. Ponadto od 12 marca ubr. zgodnie z rozporządzeniem MRiRW został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości.
Co możesz zyskać?
- 230 zł dopłaty do każdej krowy mamki powyżej 24 miesięcy,
- 122 zł dopłaty do każdego opasa w wieku od ukończonych 4 miesięcy do wieku poniżej 18 miesięcy.
QMP krok po kroku – jak zdobyć dopłaty:
- Zaznacz QMP we wniosku o dopłaty bezpośrednie – do 16 czerwca,
- Wybierz jednostkę certyfikującą z listy: https://qmpsystem.eu/strefa-producenta-zywca-wolowego/#JC
- Złóż wniosek o certyfikat QMP
- Przejdź kontrolę
- Odbierz certyfikat QMP do 31 lipca 2025 roku
Podstawowe wymagania, aby dołączyć do QMP:
Odpowiednie rasy bydła:
- Rasy mięsne i krzyżówki z nimi: Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM), Galloway (GA), Highland (HI), Belgijska białoniebieska (BB), Wagyu (WA), Blond d’Aquitaine (BD) oraz mieszańce mięsne (MM),
- Rasy mleczne i krzyżówki bez mięsnych: Polska holsztyńsko-fryzyjska (HO), Europejskie bydło czerwone (RE), Polska czerwono-biała (ZR), Mieszkaniec bez ras mięsnych (MS),
- Rasy kombinowane: Polska czerwona (RP), Montbeliarde (MO), Bydło białogrzbiete (BG), Simmental (SM).
Uwaga!
Zaznaczenie udziału w QMP we wniosku nie zobowiązuje od razu do certyfikacji – masz czas do końca lipca, ale jeśli nie zaznaczysz tego do 16 czerwca – nie będziesz mógł skorzystać z dopłat ani punktów.
Szczegóły i kontakt:
tel. 515 575 705